Creatief schrijven vereist vaardigheid in de taal én een goed begrip van de kunst van storytelling. Een van de belangrijkste elementen van storytelling is het creëren van conflict en spanning in het verhaal. En daarvoor moet je je personages in de problemen brengen. Maar hoe doe je dat op een effectieve manier? In dit artikel geven we vijf tips om je personages in de problemen te brengen.

Verhoog de inzet

Het creëren van een hoog risico verhoogt de inzet van je verhaal. Je moet je personages confronteren met verwoestende gevolgen als ze niet slagen in hun missie. Denk aan zaken als een fysieke bedreiging, een emotionele crisis of, bijvoorbeeld, een moreel dilemma. Je personages moeten weten dat ze veel te verliezen hebben als ze falen.

Creëer onverwachte wendingen

Onverwachte wendingen houden je verhaal interessant. Ze houden de lezers op het puntje van hun stoel. Het creëren van verrassingen en plot twists is een effectieve manier om je personages in de problemen te brengen. Misschien heeft je personage een geheime agenda die hij verborgen houdt. Of misschien gebeurt er iets onverwachts waardoor het hele plan in het water valt.

Maak gebruik van tegenslagen in je storytelling

Tegenslagen zijn onvermijdelijk in het leven van je personages. Dus ook in je verhaal. Het creëren van tegenslagen is een effectieve manier om je personages in de problemen te brengen. Je personage kan bijvoorbeeld een belangrijke aanwijzing verliezen. Hij of zij kan een onverwachte rivaal tegenkomen. Of ziek worden op het meest verkeerde moment.

In goede storytelling maken personages fouten

Niemand is perfect, en dat geldt ook voor uw personages. Door je personages fouten te laten maken, kun je een trits reeks problemen voor hen creëren. Misschien neemt een personage een verkeerde beslissing, overschat zijn eigen kunnen, of vertrouwt de verkeerde persoon. De fouten van je personages kunnen de basis vormen voor nieuwe problemen en complicaties.

Speel met de motivatie van je personages

De motivatie van je personages kan een belangrijke rol spelen bij het creëren van problemen. Wat drijft hem of haar? Wat is zijn of haar doel? Als je de motivatie van je personages begrijpt, kun je problemen veroorzaken die je personage belet zijn of haar doel te bereiken. Misschien moet een personage een keuze maken tussen zijn eigenbelang en het belang van anderen. Of misschien komt hij erachter dat zijn doel niet is wat hij dacht dat het was.

Je personages in de problemen schrijven is essentieel in storytelling. Verhoog de inzet. Gebruik plotwendingen. Zorg voor tegenslag. Laat je personage fouten maken. En los ze op zonder een Deus ex Machina.

Laatste update 27 March 2023 door Edwin

Gebruik storytelling om je personages in de problemen te brengen
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *