Je wilt jouw superidee met de hele wereld delen. Jouw boek moet er komen. Maar je agenda loopt over en tijd vinden om te schrijven is lastig. Lees lekker verder en volg mijn 10 tips op zodat je gegarandeerd tijd om te schrijven vrijmaakt. Of doe gelijk mee aan de Leergang Schrijven 2.0 met Auteur & Schrijfcoach Marlen Visser.

Timemanagement speelt een sleutelrol

Je balanceert tussen werk, gezin, boodschappen doen, koken, je sociale leven, je kinderen, vrienden en familie, vrije tijd, en je telefoon waarop al je apps aandacht blijven trekken.

We zijn drukker dan ooit, maar hé, surprise, surprise, een dag telt nog steeds maar 24 uur. Tijd vrijmaken om je boek te schrijven lijkt bijkans onmogelijk. Dat er überhaupt een term als ‘timemanagement’ bestaat, betekent gelukkig dat je niet alleen staat in dit probleem. Een hele opluchting dat er meer mensen moeite hebben met het goed en efficiënt indelen van hun beschikbare tijd.

Je kunt niet meer uren in je dag stoppen. Je kunt je dag wel beter inrichten en duidelijke prioriteiten stellen. Zodat je tijd om te schrijven vrijmaakt voor je boek en het ook gaat uitgeven. Oh ja, en vergeet je boekmarketing niet.

schrijfcursus
Als je tijd om te schrijven vrijmaakt, begin dan met een brainstorm. Met jezelf of met anderen.

Tip 1: Begin met een brainstorm

Met ideeën die door je hoofd fladderen is het lastig beginnen. Begin daarom met een brainstorm. Met een goede brainstorm kom je los en kanaliseer je ideeën. Tijd om te schrijven maken begint daarom vaak met een brainstorm. Alleen, of met anderen.

Je kunt een van de volgende technieken gebruiken voor je brainstorm:

  1. De klassieke woordspin. Je schrijft je thema in het midden van een vel papier. Daarna schrijf je alles op wat in je opkomt. Je kunt de woordspin ook doen met post-its op de muur. Het is wel handig om dit handmatig te doen in plaats van met een app omdat je zo letterlijk afstand kunt nemen.
  2. Droom weg en interview jezelf. Deze brainstormtechniek maakt je extra enthousiast om er vol voor te gaan. Speel voor radiojournalist en schrijf 10 vragen op die je jezelf gaat stellen. Beantwoord ze en neem jezelf op. Luister het gesprek af of typ het uit.

Tip 2: Definieer duidelijke doelen zodat je tijd om te schrijven vrijmaakt

Het is belangrijk dat je een (schrijf)planning maakt voor je gaat schrijven. Maak een kalender of to-do-lijst en zet er data bij. Zoals in onze schrijfcursus bijvoorbeeld: in 12 weken schrijf je een boek van 60.000 woorden.

Dat is 5000 woorden per week, of elke zaterdag 2500 en zondag 2500 woorden. Of je kiest voor een hoofdstuk per week, of per maand. Of een vast aantal woorden per keer. Er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat je consistent schrijft, dat je er een gewoonte van maakt. Zorg dat je geen excuses zoekt om niet te schrijven.

Het maken van een to-do-lijst helpt je bij het beter indelen van je tijd.

Tip 3: Gebruik de inhoudsopgave en synopsis als to-do-lijst

Een inhoudsopgave is handig, een synopsis is noodzaak, zeker als je je boek naar een uitgever wilt sturen. Een to-do-lijst werkt perfect zodat je echt tijd om te schrijven vrijmaakt.

Pak een willekeurig boek en bekijk de inhoudsopgave. Maak na je brainstormsessie een logische inhoudsopgave voor jezelf. Je hoeft hem niet te publiceren uiteraard. Een goede inhoudsopgave maakt je het schrijven makkelijker en zorgt voor een logische opbouw van je boek.

Vind je je het lastig om met de opening te beginnen? Geen probleem, je kunt ook met de apotheose beginnen, of ergens in het midden. Het gaat erom dat je begint.

Schrijfcursus en hoe je tijd om te schrijven vrijmaakt
Soms is het handig om je helemaal te laten gaan en meters te maken

Tip 4: Werk in blokken en ga soms helemaal los

Werk in blokken van 15 tot 40 minuten (afhankelijk van je spanningsboog) en neem daarna 5 minuten pauze. Veel mensen vinden het lastig langer geconcentreerd te blijven. Zelf deel ik mijn dag het liefste in kwartieren in. Anderen doen het in uren. De meeste advocaten hanteren bijvoorbeeld een tarief per 6 minuten.

Soms moet je je misschien even helemaal laten gaan als je tijd om te schrijven vrijmaakt. Vergeet de klok. Je krijgt er niet meer tijd door, maar je kunt wel je verhaal in duiken en in je bubbel komen. Go with the flow, zal ik maar zeggen.

Tip 5: Maak letterlijk meer tijd

De grootste denkers en uitvinders slapen weinig. Edison sliep soms 60 uur niet. Natuurlijk heeft iedereen z’n slaap nodig, maar 30 tot 60 minuten per nacht minder is geen ramp. Sta elke dag iets eerder op, of ga later naar bed en creëer letterlijk meer tijd.

Als je tijd om te schrijven vrijmaakt in deze 30 tot 60 minuten, kan dit een groot verschil zijn. Als je bijvoorbeeld elke dag 60 minuten eerder opstaat, heb je per week bijna een complete schrijfdag extra!

schrijfcursus 3 hoe je tijd om te schrijven vrijmaakt
Maak letterlijk meer tijd om te schrijven

Tip 6: Zorg voor een goede werkplek

Waar je ook gaat zitten schrijven, zorg dat het een comfortabele, rustige en georganiseerde plek is. Als je een goede werkplek hebt, is het makkelijker om effectief te werken. Ruim je bureau op, maar hou belangrijke documenten bij de hand.

Zorg ook voor een elektronisch ‘bureaublad’. Gebruik deze voor je schrijfwerk (zonder andere open tabbladen of openstaande bestanden). Zet het internet, je telefoon en de televisie uit als je gaat werken. Er zijn genoeg tools om afleidingsvrij te schrijven.

Tip 7: Gebruik je tijd om te schrijven als je tijd om te schrijven vrijmaakt

Het internet is geweldig, maar je kunt verzuipen in de informatie. Research is belangrijk en verleidelijk. Vaak leidt het af van wat werkelijk belangrijk is: schrijven. Wees eerlijk, heb je eigenlijk niet al genoeg informatie? Focus je op wat je al weet.

Je hoeft belangrijke gegevens echt niet uit je hoofd te kennen. Als je tijdens het schrijven info mist, maak dan een aantekening en zoek het later op. Heb je deze informatie werkelijk nu nodig om verder te schrijven? Zoek het dan op en verlies je niet in details.

Tip 8: Ga offline als je tijd om te schrijven vrijmaakt

We zitten vele uren op social media, jij ook. Hou je social media gedrag maar eens een week bij. De meeste moderne smartphones hebben deze functionaliteit ingebouwd. Je kunt er een app voor downloaden. Ik denk dat je schrikt van het resultaat.

Neem tijdens je schrijfproces daarom afscheid van social media zodat je echt tijd om te schrijven vrijmaakt. Ik heb hier één maar bij… Hou je volgers natuurlijk wel op de hoogte van je schrijfactiviteiten.

schrijfcursus 1
Jezelf opsluiten kan ook betekenen de vrijheid zoeken en je hoofd leegmaken

Tip 9: Sluit jezelf een week op

Nog een stapje rigoureuzer. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar voor veel schrijvers is het de perfecte oplossing. Kruip in een hutje op de hei. Huur een boot. Ga ergens heen waar je volkomen rust hebt.

Misschien is je boek na een week niet af, maar 7 dagen zijn wel genoeg voor een paar hoofdstukken. Zelf kan ik een eerste versie schrijven van tussen de 60.000 en 65.000 woorden in zo’n 130 uur.

Tip 10: Wees streng voor jezelf als je tijd om te schrijven vrijmaakt

Maak een weekmenu met simpele maaltijden en kook vooruit.
Bemoei je (een week, anders heb je ruzie) niet met het huishouden.
Besteed minder tijd aan minder belangrijke taken, zoals beddengoed strijken en ramen lappen. Skip het tot je boek af is.
Plan ontmoetingen met vrienden en familie tijdens het eten, je lunchpauze op werk of tijdens het buitenspelen met je kinderen. Deze dingen moet je toch doen, dus kun je ze beter combineren.
Zie vrienden of familie tegelijk.

Dan nog even dit: Een week heeft 168 uur. Als je 7 dagen 8 uur slaapt en 5 dagen 8 uur werkt, heb je nog 72 uur over voor je boek! Zorg dat je geen notoire uitsteller wordt. Kijk kritisch naar je gewoontes en pas ze aan zodat je echt tijd om te schrijven vrijmaakt. Je boek verdient het!

schrijfcursus 2 hoe je tijd om te schrijven vrijmaakt
Als je echt tijd om te schrijven vrijmaakt, kun je overal schrijven