Er kunnen tig redenen zijn waarom je boek afgekeurd wordt. Ik zou er een boek over kunnen schrijven. Ik noem de meest logische en meer voor komende.

Je boek past niet in het fonds of is bagger

Uitgevers moeten kiezen. Ze kunnen moeilijk alle boeken uitgeven. Het moet passen in hun fonds. Een spelfout of grammaticafout wordt je wel vergeven, maar de basis moet goed zijn. Veel manuscripten zijn kwalitatief niet ‘boekwaardig’. Boekwaardig zit hem ook in thema en genre. Om je schrijfspier te trainen kun je een schrijfcursus of schrijftraining doen.

Via Wryter bijvoorbeeld. Via onze modules (ook los te koop) word je absoluut een betere schrijver. Verder kun je feedback vragen aan proeflezers, veel lezen, en vooral… veel schrijven. De uitdrukking ‘oefening baart kunst’ geldt zeker voor schrijven.

De uitgever ziet geen markt of jij mist de PR-factor

Uitgevers zijn commerciële rakkers. Ze investeren alleen in je boek als ze verkoopkansen zien. Een goed boek is leuk, maar het moet vooral goed verkopen. Een auteur met een ‘pr-factor’ (Kieft of Gijp of Holleeder) is een pré.

De uitgever heeft net een vergelijkbaar boek uitgegeven of je pitcht je boek bij de verkeerde

Een goed boek in combinatie met een interessante doelgroep (fictie én non-fictie) is geen garantie voor publicatie. Lijkt jouw manuscript op een pas uitgegeven boek? Dan gaat de uitgever waarschijnlijk niet op je aanbod in. Lees hier een voorbeeld.

Zorg dat je je onderscheidt. Schrijf dat op in je voorstel voor publicatie. Doe onderzoek naar uitgevers. Past hun fonds bij jouw manuscript?

Je manuscript is onverzorgd en voldoet niet aan de eisen

Uitgevers ontvangen je manuscript graag zo netjes mogelijk. Rommelige manuscripten geeft ze het idee dat je noch je boek, noch de uitgever serieus neemt.

Als je geluk hebt, staan de eisen op de website. Als het er al op staat, want veel uitgevers zitten niet te wachten op manuscripten. Wees niet eigenwijs en stuur het gewoon zoals ze het hebben willen.

Je mist een kapstok

Gaat jouw verhaal over terrorisme? Link het aan nieuws over aanslagen. Een goede kapstok zorgt voor meerwaarde. Of je onderwerp is gewoon ongeschikt. Dit zie je vooral bij non-fictie. Een duidelijke reden waarom je boek afgekeurd wordt.

Je mist een begeleidend verhaal en vergeet jezelf voor te stellen

Een boek heeft een flaptekst met een reden. Uitgevers willen een synopsis omdat ze doelgroep, genre, onderwerp, lengte en hoofdpersonen willen weten. Zorg dat jouw beoogde uitgever met de goede bril op aan je boek begint. Schrijf in een paar zinnen op wie je bent, waarom je schrijft en wat je ambitie is.

Je hebt geen netwerk of je boek past niet in de planning

Een goed netwerk in de schrijverswereld of uitgeefwereld kan absoluut helpen. Dan zien ze dat je van plan bent de eendagsvliegen te ontstijgen, serieus met schrijven bezig bent en investeert in je ontwikkeling.

Mijn eerste publicatie was een verzameling verhalen. 75 Verhalen in één boek. Ik was trots toen ik bericht kreeg dat mijn verhaal gepubliceerd zou worden. Dat ik daarmee de verplichting aanging om er 15 van af te nemen, nam ik op de koop toe.

Ik stuurde direct daarna een manuscript naar de uitgeverij. Daar ze zaten echt niet op mijn boek te wachten. Een boek met verhalen is veel lucratiever. 75 verhalen betekent dat van een eerste oplage van 2000 stuks al meer dan de helft verkocht is aan de auteurs en dan heeft een uitgever de initiële kosten terug verdiend.

Je bent onprofessioneel

Waargebeurd verhaal: een uitgever die een manuscript uit de slushpile viste om uit te geven, is het niet gelukt de auteur te pakken te krijgen.

Word je boek afgekeurd? Blijf netjes, vraag om uitleg en om tips. Het laatste wat je wilt is dat een uitgever die bij het horen van je naam in de stress schiet en de hakken in het zand zet omdat jij collega-uitgevers door het slijk hebt gehaald.

Wil je je kansen bij een uitgever optimaliseren? Leer beter schrijven. Met de modules van Wryter leer je gegarandeerd beter te schrijven.
Aanmelden Wryter

Laatste update 9 May 2022 door Edwin

Waarom word je boek afgekeurd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *