Onze helden van de Zeeuwse kust zongen het. Dromend van een leven als auteur en vol goede moed stuurde je je boek naar meerdere uitgevers. Uiteindelijk komt er een snoeiharde “Manuscript Afgekeurd” terug. En dan?

Allereerst: Hou de moed erin. Boeken worden afgewezen om zoveel redenen dat ik er een almanak over vol zou kunnen schrijven. Slechts enkele gelukkigen bereiken vanaf de ‘slushpile’ de winkel.

Lees de brief of mail van de uitgever goed door (als je bent uitgeraasd). Wat kun je eruit leren? Is het een standaardbrief of geven ze commentaar of aanwijzingen. Want dan kun je aan het werk. Als het onduidelijk voor je is, zoek dan contact met de schrijver. Blijf kalm, proberen je gelijk te halen heeft geen zin. Dat ze geen interesse hebben, wil niet zeggen dat je een flutschrijver bent, of dat je boekidee slecht is.

Krijg je geen aanwijzingen? Probeer een andere uitgever die beter bij je past. Of regel manuscriptbegeleiding, huur een redacteur in en blijf kritisch naar je boek kijken.

Literaire Tijdschriften

Probeer een deel van je boek te publiceren in een literair tijdschrift om te peilen of er markt voor is. Denk aan kleinere literaire tijdschriften. Zij zijn vaak minder kritisch en nemen meer de tijd om je boek van commentaar te voorzien. Grote kans dat je “manuscript afgekeurd” de volgende keer een “klaar voor publicatie” wordt.

Een afgewezen boek is geen reden om je zelfvertrouwen te verliezen. Blijf schrijven en ga door. Bespaar de kliko je schrijfdroom.

Deze bestsellerschrijven gingen je voor

Een afgewezen boek is de bange droom van elke schrijver. Ter stimulering eventjes een kort overzicht van megasellers, bestsellers en eversellers. Of auteurs die er ondertussen warmpjes bij zitten (hopelijk tot frustratie van degenen die ze ooit hebben afgewezen).

We noemen er een paar. Er zijn er veel meer (helaas). Het geeft aan dat uitgevers het ook niet altijd precies weten, dus blijf volhouden. Schrijf, schrijf, schrijf.

1. Harry Potter – J.K. Rowling

De eerste literair agent die J.K. Rowling benaderde met het manuscript van Harry Potter en de Steen der Wijzen, stuurde alleen een korte afwijzing retour. Uiteindelijk is Harry door 13 uitgevers afgewezen voor hij bij Bloomsbury terechtkwam. Het gebeurde Rowling nogmaals bij het schrijven onder het pseudoniem Robert Galbraith.

2. Carrie – Stephen King

Stephen King had weinig vertrouwen in zijn horrorverhaal over het meisje Carrie. Zijn vrouw Tabitha viste het uit de prullenbak en stuurde het naar een uitgever. Inmiddels is Carrie drie keer opnieuw verfilmd en is Stephen King een van de best verkopende schrijvers ter wereld.

3. Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje

Na drie jaar proberen stond Vuijsje op het punt om er mee te kappen. Hij waagde nog één poging en herschreef het een laatste keer. Vuijsje won De Gouden Uil en verkocht in een paar jaar meer dan 200.000 exemplaren.

4. 1953 – Rik Launspach

Rik Launspach heeft lang lopen leuren met zijn boek over de watersnoodramp van 1953. Pas toen hij er een goed bezochte film van wist te maken, lukte het om het boek alsnog uit te geven.

5. Boven is het stil – Gerbrand Bakker

Gerbrand Bakker ontving een afwijzingsbrief van drie kantjes en die gaf hem hoop. Boven is het Stil verscheen in 2006. Binnen een jaar was het aan de achtste druk toe.

Dat je manuscript afgekeurd is, is geen reden om te stoppen met schrijven. Het is een reden om je schouders eronder te zetten en door te schrijven.

Aanmelden Wryter

Laatste update 9 May 2022 door Edwin

Hou vol, Hou vast als je manuscript afgekeurd word

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *