Is je boek afgekeurd? Je zoveelste manuscript afgewezen? Dat is serieus balen. Laat één ding je tot troost zijn: Je bent niet de eerste, niet de enige en zeker niet de laatste auteur van wie een boek is afgekeurd.
Geef jezelf de tijd om op adem te komen, bestudeer de tips die ik voor je heb en schrijf vooral door. Blijf schrijven, want hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt.
Pas je niet in een schrijfhokje?
Weet jij wat je schrijft? Veel mensen weten het niet precies en willen niet in een schrijfhokje zitten.
Ik snap het. Een hokje beperkt je creativiteit.
Maar… als jij geen idee hebt in welke genre je schrijfwerk past, hoe moeten je lezers het dan weten? Als jij een boek gaat kopen, kijk je toch ook naar een genre? Ik bedoel maar…
Blijf je onderscheiden als je boek is afgekeurd
Blijf je onderscheiden als schrijver. Schrijvers moeten weten wat ze schrijven. Voor de lezers die straks je boek gaan kopen én om een uitgever te vinden.
Als lid van Wryter heb je 24/7 toegang tot onze leeromgeving met daarin modules over schrijven, publiceren en boekmarketing. Je kunt echt schrijven, dat geloven we direct. Voor de markt schrijven, debuteren en een gevestigd auteur worden, gaat net een stapje verder.
Natuurlijk zijn er algemene trainingen en cursussen. Er bestaan geen algemene boeken. Prima als je algemene technieken wilt leren. Minder prima als je wilt leren je eigen boek te schrijven, uit te geven en te promoten.
Wat past bij jou en het genre?
Schrijf jij spannend en ruig? Gebruik je veel cliffhangers? Voelen lezers de romantiek van de rozenblaadjes druppen? Spreekt jouw woordgebruik vooral jongeren aan, of vooral lezers die genieten van historische verhalen en thrillers (zoals Jeroen Windmeijer)?
Dus beantwoord (voor jezelf) de volgende twee vragen:
- Wat past bij mij?
- Wat past in het genre?
Ik zeg dit omdat het zonde is als je gewoon begint te schrijven en aan het eind, als je boek af is, geen idee hebt wat je eigenlijk hebt geschreven. Ga het dan maar eens verkopen en promoten…
Voor het genre ‘vage verhalen waarvan niemand begrijpt waar ze over gaan’ stelt geen boekhandel een kast op. Waar moeten ze zo’n boek neerzetten? Hoe kunnen ze zo’n boek aanprijzen? Hoe kunnen ze zo’n stapeltje aan elkaar geniete mails verkopen?
Zo eenvoudig is het. Weet wat je schrijft. Het helpt je vanaf het begin. Natuurlijk wil je niet in een (schrijf)hokje zitten. Maar, en dat mag je van me aannemen, binnen elk genre is meer dan genoeg ruimte om jezelf te kunnen zijn en je te kunnen onderscheiden.
Weet wat je schrijft, schrijf wat bij je past en pas je schrijfstijl en je verhaal erbij aan. Natuurlijk moet je je als schrijver onderscheiden, maar dan wel met een eigen duidelijke uitstraling. Dertien in een dozijn boeken zijn er genoeg van.
Laatste update 9 May 2022 door Edwin
Pingback:Ga in 8 minuten beter schrijven - Wryter