Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen gepubliceerde auteurs en niet gepubliceerde schrijvers. Ik schrijf dit ter lering om je zover te krijgen dat je de stap naar auteur gaat zetten. Gepubliceerd en al. Ik hoor heel vaak mensen roepen “dat ze wel even een boek gaan schrijven”. Dat er vervolgens nooit komt… Om wat voor reden dan ook.

Ik heb een aantal verschillen verzameld tussen mensen die gepubliceerd hebben en met mensen die schrijven en niet publiceren. Hou je vast, daar gaan we.

1 – Consistentie

Gepubliceerde auteurs schrijven elke dag of werken volgens een schrijfschema, bijvoorbeeld maandag, woensdag en vrijdag. Ze schetsen meestal eerst de grote lijn. Schrijven is vooral doen. Gaan met die banaan.

Veel schrijvers die het niet lukt te publiceren, gaan zitten wachten op inspiratie, schrijven sporadisch en dan vaak ’s nachts.

2 – Doel

Gepubliceerde auteurs schrijven om anderen te onderwijzen, te vermaken of te inspireren. Ze schrijven om iets te doen. Ze schrijven om jou een geweldige tijd te bezorgen.

Ongepubliceerde schrijvers schrijven voor zichzelf. Ze schrijven om iemand te zijn. Er is niets mis mee om voor jezelf te schrijven, zolang je maar tevreden bent met één lezer of enkele lezers.

3 – Platform

Gepubliceerde auteurs hebben een platform dat ze beginnen te bouwen jaren voordat hun eerste boek uitkomt. Ze houden het consequent bij, verzamelen fans en delen met hun fans informatie over zichzelf, hun schrijfproces en hun boeken.

Ongepubliceerde auteurs hebben weinig of geen platform. Sommigen weten niet eens wat een platform is.

4 – Lezen

Gepubliceerde auteurs lezen boeken over het schrijven en verkopen van boeken. Zij zien lezen als belangrijk onderdeel van het schrijfvak.

Veel (nog) niet gepubliceerde schrijvers klagen dat de uitgeverswereld hun baanbrekende werk negeert en gaan in een hoek zitten mokken. Dat heeft geen enkele zin. Het enige dat je ermee bereikt is dat je een naam opbouwt als vervelend type om mee samen te werken.

5 – Werk

Gepubliceerde auteurs weten dat hard werken het verschil maakt tussen Geweldig en Knudde. Ze weten dat ze aandacht van de branche moeten verdienen door trouw te zijn in de kleine dingen (revisies, tweets, bloggen, tijdschriftartikelen).

Sommige ongepubliceerde schrijvers zijn van mening dat ze het volgende beste ding zijn dat erop wacht om ontdekt te worden. De nieuwe Mulisch, Tartt, King of Larson.

6 – Website

Gepubliceerde auteurs hebben een website www.hun-naam.nl. Dit is de basis voor hun mailinglijst, contact met fans en verkoopkanaal.

Ongepubliceerde schrijvers werken met een gratis Blog die ze zelden bijwerken.

7 – Marketing

Gepubliceerde auteurs zien marketing als onderdeel van hun missie om anderen te vermaken, te helpen en te inspireren. Ze zien het als een integraal onderdeel van hun vak als schrijver.

Ongepubliceerde schrijvers zien marketing als de taak van hun uitgever. Deed ik ook in het begin. Maar hé, we zijn de tijd voorbij dat er wereldwijd 300 boeken per jaar werden uitgegeven. In de Nederlandse schrijfmarkt verschijnen er 25.000 per jaar. Als jij jezelf niet op de kaart, doet niemand het voor je.

Heb je nog meer verschillen tussen gepubliceerde auteurs en ongepubliceerde schrijvers? Zet ze in de comments.

Aanmelden Wryter

Laatste update 21 januari 2022 door Edwin

7 Verschillen tussen gepubliceerde auteurs en niet gepubliceerde schrijvers
Getagd op:                                                                                    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *