Volgens Neil D’Silva, auteur en scriptschrijver, zijn er 7 factoren die belangrijk zijn als je een bestseller wil schrijven.

1. Volg geen huidige bestsellertrends

D’Silva noemt zijn eigen debuut als voorbeeld. Hij wilde een horrorverhaal schrijven, maar rond die tijd – in 2014 – lagen de schappen vol met young adult boeken over jongeren die verliefd werden en straattaal gebruiken. “Mijn boek was heel anders. Maar je moet je eigen verhaal schrijven, ongeacht welke trend er op dat moment geldt”.

2. Zorg dat je de lezer vasthoudt

“Een boek is een belofte”. De lezer pakt een boek op omdat ze denken dat dit verhaal hun tijd waard is. Daarom wil je die belofte nakomen. Dat doe je door het beloofde pad uit te voeren. Volg de rode draad: vat de kern van jouw verhaal samen in één zin.

De rode draad van The Lord of the Rings is: Een mythisch wezen gaat op reis om een vervloekte ring te vernietigen, terwijl de vijand alles doet om deze ring in handen te krijgen. Alles in het verhaal moet draaien om de rode draad die jij bedacht hebt.

3. Houd je hoofdpersonage centraal

Verhalen die werken, zijn verhalen waar de hoofdpersoon in centraal staat. Daardoor gaat de lezer zich inleven en identificeren met het personage, waardoor ze gaan geven om het verhaal. “Daarom moet je hoofdpersonage een doener zijn. Het conflict is heftig, het personage kan het nog niet aan, maar verbetert zichzelf om het conflict uiteindelijk te winnen.”

4. Blijf cliffhangers gebruiken

Anticipatie maakt een boek een page-turner en is de kern van een bestseller. Daarvoor moet je cliffhangers gebruiken. Er zijn 4 regels voor een cliffhanger:

  • De cliffhanger moet de hoofdpersoon aangaan. Als het iemand anders betreft, dan maakt het de lezer niet uit.
  • De inzet moet hoger worden.
  • Er moeten meerdere mogelijke uitkomsten zijn, zodat de lezer niet weet welke kant het opgaat.
  • De cliffhanger moet op zichzelf een einde zijn, zodat de lezer het boek kan wegleggen aan het einde van het hoofdstuk.

5. Creëer een sterk conflict

Een sterk conflict is enorm belangrijk. Het verhaal van Alice in Wonderland is interessant vanwege de magische wereld die geschetst wordt, maar zonder conflict is het niet meer dan dat. Maar Alice neemt het op tegen een slechte koningin én daarnaast moet ze een manier vinden om naar huis te komen. Dan is het verhaal ineens meer dan een leuk idee.

6. Vertrouw op de intelligentie van je lezer

Onderschat je lezer niet, ze begrijpen meer dan je denkt. Door niet alles puntsgewijs aan ze uit te leggen, moeten ze zelf verbanden leggen en het verhaal interpreteren. En daar zijn lezers stiekem heel goed in.

7. Wees niet bang om controversieel te zijn

Bestsellers die veel in het nieuws komen, zijn vaak controversieel. Ze snijden een probleem aan en deinzen er niet voor terug om alle details bloot te leggen. Shakespeare werd in zijn tijd weggezet als grof en Jane Austen als iemand die tegen familiewaarden was. Dit zijn echter wel verhalen die wij allemaal kennen en onthouden.

In de Masterclass Schrijven 2.0 komen deze 7 factoren allemaal aan bod. Doe er je voordeel mee en meld je aan. Of volg onze basistraining schrijven.

Laatste update 9 May 2022 door Edwin

Deze 7 factoren maken van je boek een bestseller
Tagged on:                                                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *