Het maken van video’s kan net zo bevredigend zijn als het schrijven van boeken. Wees niet bang om je communicatiebereik uit te breiden naar nieuwe dimensies met een goedkope, maar boeiende boektrailer.

Als je een indie-auteur bent die z’n karbonades heeft verdiend door vol te houden en een boek te publiceren (een grootse prestatie op zich), weet je dat de volgende fase in de reis – het opbouwen van een publiek – net is begonnen. Om als schrijver opgemerkt te worden, moet je vanuit elke denkbare hoek werken om bekend te worden en lezers aan te trekken.

De meeste auteurs hebben de basisgedachte begrepen dat je een auteursplatform nodig hebt als centraal knooppunt voor je marketinginspanningen. Welke marketingstrategieën moet je verder gebruiken en welke tactieken zijn het meest effectief voor boekpromotie?

Op Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, YouTube en andere platforms kunnen boektrailers potentiële lezers visueel, auditief en emotioneel aanspreken. Wat waarschijnlijk de aandacht en interesse wekt in de maalstroom van social media. Nog relevanter, boektrailers kunnen de verkoop stimuleren.

Boektrailer onderzoek

Uit een onderzoek van Brightcove, “New research from Brightcove finds video content impacts product and service purchases”, blijkt dat 53 procent van de consumenten aangeeft dat ze betrokken raken bij een merk na het bekijken van een video in een feed op sociale media.

Dit cijfer stijgt tot 66 procent voor mediabewuste millennials. Uit het onderzoek blijkt ook dat 85 procent van de consumenten in de leeftijd van 18-34 ooit een product of dienst heeft gekocht na het bekijken van een video.

Je eigen boektrailer

Het maken van je eigen boektrailer klinkt misschien ontmoedigend en duur, maar dat is het niet. Er zijn mogelijkheden die je snel onder de knie kunt krijgen. Je kunt dezelfde vaardigheden toepassen die je als schrijver hebt gebruikt om je boek via video te vertellen en interesse te wekken. Veel van deze tools zijn gratis en gemakkelijk te leren. Andere vergen behoorlijk wat inspanning om onder de knie te krijgen, hoewel de beloning aanzienlijk is.

Een eenvoudig (en gratis) beginpunt: Adobe Express

Adobe Creative Cloud Express is een browser gebaseerd platform met een gratis startersplan. Hiermee kun je binnen enkele minuten videocontent maken. Je combineert afbeeldingen, lettertypen, videoclips, gesproken tekst en muziek op een tijdlijn die een reeks eenvoudige overgangen biedt.

Express biedt een verscheidenheid aan thema’s met een simpel ontwerp. Hierdoor ziet je werk er als het voltooid is gepolijst uit. Je kunt muziekclips gebruiken die Adobe biedt of je eigen originele muziek uploaden. Een zoekfunctie met links naar gratis, gelicentieerde afbeeldingen zit in de Express-interface.

Zodra je je content klaar hebt, kun je het als video weergeven en downloaden voor plaatsing op social media (maximaal 720p-resolutie) of op de Express-site van Adobe. Op de Express website krijg je een link die je kunt insluiten in mailcampagnes en webpromoties.

Drie iOS-apps (Express Video, Express Page en Express Post) zijn ook gratis. Je kunt dus verder gaan dan videowerk en webpagina’s of eenvoudige social media berichten maken die tekst en afbeeldingen combineren (handig voor snelle Facebook- of Twitter-aankondigingen).

Als Express handig voor je is, of als je meer controle wilt over je merk, kunt je upgraden naar een abonnement van 10 dollar per maand. Als je al deel uitmaakt van de Adobe Creative Cloud, zit Express bij je abonnement in.

Presentatieprogramma’s

Slide shows zijn de nietjes van de zakenwereld. Hun reputatie om het publiek in slaap te sussen is legendarisch. Maar met wat fantasie, goede afbeeldingen, een goed verhaal en muziek, kun je een presentatie die is gemaakt met Apple keynote, Microsoft powerpoint of Google slides veranderen in een effectieve boektrailer die de ogen streelt en de oren prikkelt.

Apple keynote

Van deze drie opties is Apple Keynote over het algemeen het gemakkelijkst om mee te werken. Als je een Mac-gebruiker bent, is het programma gratis. Keynote bevat een overvloed aan sjablonen, animaties en overgangen, opname- en bewerkingstools en de capaciteit om naar het .m4v-videoformaat uit te voeren.

Als het bestand geen auteursrechtelijk beschermde content bevat, kunt je het gewoon hernoemen naar de meer gebruikelijke .mp4-extensie. Die kun je openen en bekijken met de meeste multimediatoepassingen. Een ander pluspunt is dat je met keynote video-content op iPads of iPhones kunt maken.

Google slides

Google slides is een gratis app als je een Google-account hebt. Het biedt een volledige reeks hulpmiddelen voor het maken van getimede, geanimeerde presentaties die audio- en video-content bevatten.

Hoewel je niet rechtstreeks vanuit Slides naar video kunt uitvoeren, kun je een tool zoals Screencast-O-Matic gebruiken om een schermopname te maken van je Google slides. Voor 1,50 per maand kun je Screencast-O-Matic upgraden en geavanceerde opname- en videobewerkingsfuncties krijgen.

Powerpoint

Als je de gratis Powerpoint app in Office wilt gebruiken, hebt je alleen een Microsoft-account of Skype-aanmelding nodig. De functies zijn eenvoudig in vergelijking met de desktopversie. Je hebt een conversietool nodig om een video te maken nadat je een Powerpoint presentatie hebt gemaakt.

Er zijn een heleboel gratis conversietools beschikbaar. Je kunt ook een meer gepolijste app kiezen, zoals Movavi Powerpoint naar video. Hiermee kun je voice-overs en soundtracks aan je video toevoegen. Als je al een Office 365-abonnement hebt, kun je video’s rechtstreeks exporteren vanuit de desktopversie van PowerPoint met gesproken tekst, overgangen, kinetische typografie en animaties. Zowel .mp4- als .mov indelingen worden ondersteund.

Apple iMovie

iMovie biedt gebruiksgemak samen met een indrukwekkende verzameling functies die gunstig afsteekt bij dure videobewerkingsprogramma’s. Apple iMovie is gratis en te downloaden voor OSX en iOS.

Het programma bevat ondersteuning voor 4K, ingebouwde titelhulpmiddelen, 80 soundtracks die zich aanpassen aan de lengte van de video-content, greenscreen-effecten, een verzameling videofilters en meer. De integrale storyboard-tool, ontworpen voor het maken van filmtrailers, kun je eenvoudig aanpassen om een boektrailer te ontwerpen en te produceren.

Omdat iMovie op de iPhone of iPad Pro draait, kun je video-content opnemen op je mobiele apparaat en direct basisbewerkingen uitvoeren. Vervolgens stuur je de content naar je desktopversie van iMovie om extra effecten toe te voegen, voor kleurcorrecties en andere hoogwaardige functies.

Open-source: Shotcut

Open-sourceprojecten hebben ons een schat aan applicaties opgeleverd die enorm nuttig zijn en gratis te gebruiken. Shotcut is een van die programma’s dat is geëvolueerd tot een volwaardige videobewerkingstool, dankzij bijdragen van een klein maar toegewijd ontwikkelingsteam.

De Shotcut mogelijkheden zijn indrukwekkend, met een verscheidenheid aan audio- en videofilters die je eenvoudig kunt toepassen op je content. De opties voor het importeren en exporteren van content zijn talrijk en veelzijdig, waaronder ultra-high-definition (UHD)-indelingen.

De leercurve is steiler dan bij sommige andere tools, maar er is er een handleiding beschikbaar en je kunt naar YouTube-video’s kijken. De meeste functies zijn vrij eenvoudig te leren door te experimenteren met de tools. Je kunt eindigen met een voltooide boektrailer die professioneel en meeslepend is. Je kunt zowel Mac- als Windows-versies downloaden.

Maak je boektrailer met Blender of Unity

Er zijn gratis applicaties waarmee je veel verder kunt gaan dan eenvoudige video’s. Je maakt er verbluffende 3D-animaties mee. Blender en Unity passen in deze beschrijving.

Blender is een gratis, open-source applicatie. Het heeft zijn sporen verdiend als een professionele tool voor 3D-creatie en animatie. Het is ook een krachtige video editor. De applicatie wordt goed ondersteund met tools en tutorials. Het werkt op een niveau dat veel van de topprogramma’s in de markt evenaart. Je kunt een idee krijgen van de mogelijkheden met video’s van de Blender Conferentie 2019.

Unity is een professionele, realtime ontwikkelomgeving. Het wordt veel gebruikt door game-ontwikkelaars, architecten en producenten van animatieseries. Het verrassende is dat het voor iedereen gratis is. Het enige voorbehoud is dat je moet certificeren dat je in de afgelopen 12 maanden geen financiering of inkomsten hebt verkregen met Unity-gerelateerd werk van meer dan 100.000 dollar.

Unity heeft een ondersteunende community, talloze tutorials en een ongelooflijk assortiment aan middelen. Veel ervan is gratis, inclusief personages, VFX, sjablonen, systemen voor het genereren van terreinen en scènes, audio en meer. Het is een snoepwinkel voor iedereen die gefascineerd is door 3D-modellering en animatie. Als je de meest indrukwekkende boektrailer wilt maken die de wereld ooit heeft gezien, besteed dan een paar weken aan het leren van Unity en verheug je op de resultaten.

Hou je boektrailer simpel

Je boektrailer hoeft niet oogverblindend en boordevol speciale effecten te zijn om meeslepend te zijn en publiek te trekken. Je kunt de boodschap overbrengen met iets eenvoudigs als woorden en muziek.

Kinetische typografie is een kunstvorm op zich. Iedereen die een woordsmid is, zou het gemakkelijk onder de knie moeten kunnen krijgen. Alle tools die ik in deze blog bespreek, kun je gebruiken om kinetische typografie te maken. De drijvende kracht van muziek achter geanimeerde woorden op het scherm plaatsen kan een enorm krachtig communicatiemiddel zijn.

Wil je meer weten over boektrailers en hun marketingkracht? Meld je dan aan voor de Masterclass Schrijven 2.0.

Laatste update 10 May 2022 door Edwin

Een goedkope boektrailer maken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *