Een kinderboek uitgeven in de extreem competitieve markt van vandaag kan moeilijk zijn. En omdat de meeste van dergelijke boeken vierkleurenillustraties vereisen, zijn ze ook het duurst om te drukken.

Je zou denken dat het makkelijker is om kinderboeken te schrijven omdat ze korter zijn dan romans voor volwassenen. Nou, het duurt misschien niet zo lang om ze te schrijven, maar ze zijn zeker niet eenvoudiger.

Je moet het aantal woorden en je woordenschat beperken zonder neerbuigend te zijn. En je moet zowel de volwassenen die zulke boeken kopen, als de kinderen die schreeuwen om ze te horen of te lezen erbij betrekken.

Geen gemakkelijke opgave, maar het kan.

Waarom zou je kinderboeken schrijven?

Boeken uit eerdere publicatieseizoenen zijn vooral sterk in kindergenres. Uitgevers zoeken naar series van dergelijke titels. Als ouders en kinderen dol zijn op een van je boeken, willen ze er waarschijnlijk meer.

Kinderen zijn trouwe lezers. Win een plaats in hun hart en geest, en fanmail wordt je beste beloning van allemaal. Als je voor kinderen wilt schrijven omdat je denkt dat het een snelle manier is om geld te verdienen, kun je teleurgesteld raken.

Kinderboeken schrijven is iets voor jou als je:

  • Toegewijd bent aan het leren van het vak
  • Impact wil hebben op de volgende generatie
  • Van het genre houdt en er goed bekend mee bent

Waarom kinderboeken schrijven anders is

Vaardigheid in het schrijven voor volwassenen vertaalt zich niet noodzakelijkerwijs in de markt voor kinderboeken. Naast het beperken van je woordenschat en zinslengte, is het een uitdaging om een verhaal te vertellen in 200, 700 of zelfs 1000 woorden.

Een geweldig kinderboek zal:

  • Iets leren
  • Vermakelijk opvoeden
  • Leeftijdsgebonden taal en onderwerpen gebruiken
  • Voorzien zijn van hoogwaardige, professionele illustraties
  • Herkenbaar zijn voor een breed scala aan kinderen

Ben je nog steeds geïnteresseerd en vraag je je af waar je moet beginnen? Volg de volgende 9 stappen.

1. Ken de 4 soorten kinderboeken

Voor alle typen kinderboeken zijn de protagonisten over het algemeen 1-2 jaar ouder dan de lezers. Jonge lezers hebben de neiging om het leuk te vinden om “op” te lezen en zichzelf te verplaatsen in hun helden.

Prentenboeken

Board (zwaar karton) boeken zijn voorleesboeken voor baby’s en peuters. Illustraties doen het meeste werk.

Vroege lezers

Deze bevatten minder afbeeldingen en meer woorden. Series zijn populair.

Boeken met hoofdstukken

Geschreven voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Deze boeken bevatten 3.000 – 10.000 woorden, maar zijn nog steeds snel te lezen. Deze kinderboeken hebben nog minder afbeeldingen, meestal zwart-witschetsen in plaats van vierkleurenillustraties.

Boeken voor eind basisschool

Kinderen van 9 tot 12 jaar lezen boeken van 30.000 tot 50.000 woorden. Er kunnen nog wat foto’s zijn, vooral voor de hoofdstuktitels.

Het tellen van woorden is belangrijk in kinderboeken, tenzij je J.K. Rowling heet. Haar Harry Potter-romans bevatten meer dan 150.000 woorden en zijn de bestverkochte boeken in de geschiedenis.

2. Ken je lezers

Je moet kinderen van de leeftijd aan wie je schrijft kennen en echt begrijpen – niet raden. Je moet ook weten waar hun ouders naar op zoek zijn.

Leer je lezers en hun ouders kennen door:

  • Tientallen boeken in jouw genre te lezen
  • Jezelf bekend te maken met de conventies en verwachtingen en te leren wat werkt en wat niet.

Onthoud dat je primaire doel entertainment is – de morele les is een bonus.

Besteed aandacht aan wat kinderen leuk vinden. Praat met leraren, vrienden en familie. Kinderen zijn loyaal en zullen je graag over de boeken vertellen die ze leuk vinden.

Bezoek boekwinkels

Let op de thema’s, auteurs en uitgevers in de schappen. Zie waar kinderen toe aangetrokken worden en waarom. Leer de markt begrijpen.

3. Bedenk een concept als je kinderboeken schrijft

Veel plezier bij het uitkiezen van een kinderboekidee. Kinderen hebben een grote fantasie, dus laat die van jou de vrije loop. Inspireer hen. Omarm dwaasheid. Wees vreemd. Stel je voor dat je lezers naar adem snakken, giechelen of zelfs gillen.

Focus op universele thema’s waar zowel ouders als kinderen dol op zijn, zoals familie, vriendschap, moed, ruimdenkendheid en vriendelijkheid. Voeg je eigen wendingen toe aan traditionele verhalen. Je kunt ook non-fictie schrijven of bewerken voor jongere lezers.

Overweeg:

  • Je favoriete boeken als kind
  • Waar kinderen tegenwoordig dol op zijn
  • Wat ouders en leerkrachten leuk vinden aan bepaalde boeken

Als je het niet zeker weet, vraag het hen!

Een eenvoudige zoekopdracht in Google of bij Bol toont boeken die lijken op jouw ideeën. Hoe wordt jouw boek anders of beter omdat het uniek van jou is? Vind een unieke invalshoek – een plottwist, een verrassend einde, een andere invalshoek.

4. Creëer memorabele personages

De beste verhalen hebben onvergetelijke karakters met een buitengewone verhaallijn.

Zulke karakters zijn niet perfect. De meest gedenkwaardige karakters ontwikkelen vaardigheden, kracht en wijsheid die hen veranderen en hen in staat stellen hun doelen te bereiken.

De ontwikkeling van je personage is de transformatie die hij of zij door het verhaal heen ervaart. Hoe meer uitdagingen je personage tegenkomt, hoe gedenkwaardiger je verhaal wordt. Die uitdagingen kunnen intern zijn, bijvoorbeeld leren moedig of zelfverzekerd te zijn, of extern en soms zelfs leven en dood.

Misschien gelooft je hoofdpersoon, zoals Charles Dickens’ Ebenezer Scrooge dat geld waardevoller is dan liefde – en leert dan de waarheid. De juiste karakterontwikkeling, ondanks uitdagingen en gebreken, kan resulteren in tijdloze rolmodellen.

5. Schrijf en herschrijf

Beslis of je een standalone of een serie schrijft. Kinderen, ouders en uitgevers houden van series, dus het is in je voordeel als je er een kunt schrijven.

Creëer een sterk plot

Beknibbel niet op het plot alleen omdat je boek kort is. Bouw spanning en opwinding op om ervoor te zorgen dat lezers pagina’s omslaan (zelfs als ze van karton zijn gemaakt).

Doe niet uit de hoogte

Doe niet uit de hoogte, ook niet richting kinderen. Je verliest lezers als ze zich niet kunnen vinden in je verhaal of het gevoel hebben dat je ze niet begrijpt. Ontwikkel je eigen stem. Lees je boek hardop en luister aandachtig. Loopt het verhaal soepel? Klinkt de dialoog waar? Houdt het je interesse vast?

Zelfs boeken die voor oudere kinderen zijn geschreven, kunnen in bibliotheken of klaslokalen worden voorgelezen. Gebruik de grammaticacontrole om het leesniveau te meten.

Leer een nieuw voorbereidingsproces voor manuscripten

Prentenboeken hebben gemiddeld 28 pagina’s. Maak een boekdummy – een boek van 32 pagina’s waarin je je scènes, tekst, omslag, copyrightpagina en eindkwestie schetst. Op die manier zorg je ervoor dat het boek visueel werkt en dat het verhaal lekker loopt.

Als je voor oudere kinderen schrijft, zal je proces dichter bij het schrijven van een volledige roman liggen.

Wat is hetzelfde? Je moet nog steeds doorzetten en je kinderboek afschrijven. Je moet nog steeds schrijftijd plannen, verantwoordelijkheid nemen, een duidelijke deadline stellen en afleiding elimineren.

Spring in de actie

Kinderboeken zijn kort. Sla het achtergrondverhaal over. Bekijk hoe succesvolle boeken in jouw genre beginnen. Zorg dat je verhaal direct start. In Medias Res, oftewel In het Midden der Dingen.

Daag je held uit

Je hoofdpersoon heeft een realistische externe of interne uitdaging nodig zonder snelle oplossing. Lost hij een mysterie op? Moed leren of zelfvertrouwen ontwikkelen? Je held moet falen, opstaan en het opnieuw proberen. Laat hem of haar verschillende obstakels onder ogen zien en uiteindelijk slagen in iets dat ertoe doet.

Gebruik herhaling en rituelen

Herhaling is van cruciaal belang in kinderboeken, vooral voor de jongste lezers. Zo leren ze. Dat is een van de redenen waarom kinderen steeds weer om hetzelfde boek vragen. Je kunt een woord, zin (zoals Dr. Seuss), of een situatie herhalen. Herhaling versterkt de kans op onthouden.

Gun jezelf een rommelige eerste versie

Veel aspirant-auteurs maken hun eerste versie nooit af omdat afleiding of twijfel aan zichzelf ze in de weg staat. In je eerste versie moet je het verhaal gewoon opschrijven. Daarna polijst je het naar hartenlust.

Sluit herschrijven in je hart

Leer jezelf redigeren. Daaropvolgende herschrijfsessies zullen je boek oppoetsen, details en humor toevoegen en fouten herstellen. Werk eraan totdat je tevreden bent met elk woord.

Help je illustrator

Succesvolle kinderboeken zijn afhankelijk van geweldige beelden. Beperk je held niet tot één saaie kamer. Zet hem in de buitenlucht, neem hem mee naar andere planeten, of andere landschappen.

Vat het samen

Werk naar een bevredigende conclusie toe. Knoop losse eindjes aan elkaar. Dan krijgt je kinderboek de tijd die het verdient. Laat de ontwikkeling van je hoofdpersoon zien. Hoeveel is hij gegroeid of heeft hij geleerd?

6. Kom met een sterke titel

Je titel is een belangrijk marketinginstrument voor je kinderboek. Je hebt de beste nodig die je kunt bedenken om hun aandacht te trekken. Brainstorm ontelbare mogelijkheden.

Speel met alliteratie

Neem actie op, niet alleen een beschrijving. Probeer lezers te verleiden met mysterie en nieuwsgierigheid. Krijg feedback van zowel kinderen als volwassenen. Zijn kinderen nieuwsgierig en enthousiast om het te lezen? Zouden volwassenen het kopen?

7. Feedback krijgen op je kinderboek

Zodra je klaar bent met redigeren, wil je reacties van mensen. Uiteraard wil je je kinderboek testen op mensen die je vertrouwt. Als je iemand binnen een uitgeverij kunt krijgen om een kijkje te nemen, prima. Verder ben je op zoek naar kopers met kinderen van de juiste leeftijd om aan voor te lezen en hun reacties te peilen.

Schakel bètalezers in

Overweeg om lid te worden van een kritiekgroep waar je je werk aan collega-schrijvers kunt voorleggen. Onderzoek sociale-mediagroepen van kinderboekauteurs waar je lid van kunt worden. Als je eenmaal bent gepubliceerd, zijn er professionele organisaties die je kunt inschakelen.

8. Je kinderboek gepubliceerd krijgen

Het vinden van een agent is je beste kans om je manuscript bij een uitgeverij te krijgen. Onderzoek de specialisten in dit genre. Agenten ontvangen elk jaar duizenden vragen en voorstellen, dus het kan moeilijk zijn om er een te vinden. Maar de tijd en moeite kunnen hun vruchten afwerpen als je indruk maakt.

In eigen beheer uitgeven, vooral een kinderboek in vier kleuren, kan een ZEER dure aangelegenheid zijn. Put eerst al je mogelijkheden uit om traditioneel te publiceren. De uitgever betaalt jou in plaats van andersom.

9. Hoe zit het met illustraties en opmaak?

Je hebt geen illustraties nodig voordat je agenten of uitgevers benadert. Leg eenvoudig de illustraties tussen haakjes uit of schets stockfiguren. Uitgevers huren hun eigen illustratoren in.

Als je ook kunstenaar bent, voeg dan illustraties voor je boek toe. Uitgevers ontdekken graag sterke schrijvers/illustratoren. Als je in eigen beheer publiceert, is het vinden van een illustrator de belangrijkste stap en waarschijnlijk de duurste.

Goede illustratoren zijn meerdere maanden volgeboekt. Bepaal wie de rechten behoudt. Een goede illustrator helpt je bij het kiezen van het juiste lettertype. Hij of zij weet hoe je pagina-einden moet ontwerpen.

Hou er rekening mee dat een illustrator veel geld kost.

Begin met het schrijven van je kinderboek. Wat is jouw grote idee? Wat is jouw unieke invalshoek? Maak je droom werkelijkheid. Volg de Masterclass Schrijven 2.0.

Laatste update 16 May 2022 door Edwin

Een kinderboek uitgeven
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *