Nou, daar gaan we. Manuscript klaar en zwaar geredigeerd (een redactieproces van zes maanden viel me echt flink tegen). Tijd voor de volgende belangrijke stap voor ‘25’: een boek maken. Uiteraard wilde ik deze stap ook helemaal zelf doen. Daarom ging ik op zoek naar partijen die me konden helpen mijn boek zelf te maken.

Vele aanbieders

Ik ging googelen op termen als ‘boek drukken’, ‘boek printen’ en ‘zelf een boek maken’. Het aantal aanbieders is legio. Dat vond ik goed én slecht nieuws, want hoe kon ik bepalen wat de kwaliteit zou zijn?

Via een tip uit mijn netwerk kwam ik terecht bij mijnbestseller. Even een account aanmaken en de eerste stappen doorlopen was geen probleem. Ik had de tekst geperfectioneerd, de regelafstand goed ingesteld, het juiste lettertype bepaald en de hoofdstukindeling extra gecontroleerd.

Zelf een boek maken

Bij zelf een boek maken hoort ook zelf de kaft ontwikkelen. Ik moest ineens nadenken over kleuren, lettertypes, vormgeving, lettergrootte en of ik al dan niet een foto van mezelf en een korte bio op de achterflap wilde.

Allemaal belangrijke zaken voor mijn boek en allemaal zaken waar ik na enig nadenken wel uitkwam. Toen ging ik een kaft uploaden die ik had laten maken en daar ging het mis. Ik had de verkeerde afmetingen gekozen. Ik had wel iets vaag onduidelijks gezien, maar aangenomen dat dat erbij hoorde.

Gevolg: de kaft was aan alle kanten te groot waardoor de foto niet mooi uit kwam en de teksten van de kaft afliepen. Gelukkig heeft mijnbestseller een prima helpdesk, dus bij een volgende poging ging het allemaal crescendo. Bijkomend geluk was dat ik maar twee exemplaren had besteld.

De flaptekst

Zelf een boek maken betekent ook: zelf de flaptekst schrijven. Dat was toch wel even een dingetje. Ik had het verhaal van ‘25’ in mijn hoofd, maar ga die dik 60.000 woorden maar eventjes samenvatten in 150. En zorgen dat die 150 woorden hout snijden, verkoopgericht zijn, spanning oproepen en vooral de clou niet weggeven.

Ik denk dat het gelukt is, maar ik vond het een pittige bevalling. Maar goed, het hoort allemaal bij zelf een boek maken.

Het ISBN

De laatste stap in dit proces is het ISBN-nummer. Ik had dat gelijk kunnen doen, want mijnbestseller biedt die mogelijkheid. Maar ik heb ervoor gekozen even te wachten. Ik denk omdat zo’n nummer lelijk staat op mijn mooie kaft. Ik zal er toch aan moeten geloven als ik mijn boek via bol.com of anderen wil verkopen.

Heb jij ervaringen met het een boek maken? Deel ze met me. Ik ben benieuwd.

We horen graag jouw mening. Als je het leuk vindt om me te volgen, kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief van Wryter. Dan mis je in elk geval niks. Als je mijn schrijven wilt volgen, kun je terecht op Edwinbierling.nl.

Laatste update 27 December 2023 door Edwin

Mijn Reis van de Held – Een boek maken
Tagged on:                         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *