Als oprichter en contentschrijver van Wryter vond ik dat we onze propositie waar moesten maken. We roepen heel hard dat je met behulp van onze Masterclass over de Reis van de Held in 12 weken een boek kunt schrijven, maar we hadden in het begin eigenlijk geen idee of dat zou lukken.

Ik bedoel, eventjes een boek schrijven lijkt een behoorlijke opgave, of niet dan? Maar we hebben ontdekt dat het kan. De komende paar weken neem ik je graag mee langs mijn ervaringen met het “verplicht” schrijven van een boek in 12 weken. En met verplicht bedoel ik een aan mezelf opgelegde opgave.

Hoe je verhaal ook begint, wat voor boek je ook wilt schrijven, een verhaal begint altijd met een verhaalidee. Ja, logisch zul je zeggen, wie geen ideeën heeft, schrijft geen verhalen, laat staan boeken.

Dat is zeker waar. Je moet daarnaast goede ideeën hebben. Niet elk idee is het waard om een verhaal te worden en zeker geen boek. Ik heb het zelf daarom meestal over verhalen en niet gelijk over boeken. Dat haalt de druk ook gelijk van de ketel. Een verhaal schrijven klinkt minder gewichtig dan een boek schrijven.

Mensen vragen me vaak hoe ik aan verhaalideeën kom. Om eerlijk te zijn; verhaalideeën komen overal vandaan. Een kwestie van opletten in gesprekken met je vrienden, op straat, in de supermarkt. Een goede schrijver is naar mijn mening tevens een goede luisteraar.

Om bijvoorbeeld over mijn boek ‘25’ spreken, het verhaalidee voor dit boek kwam via de personeelsfunctionaris van een vriend van me. Ik ken de beste man totaal niet, maar hij heeft me onbewust, en ongetwijfeld compleet per ongeluk, een verhaalidee aan de hand gedaan. Dit is zo geweldig uitgepakt dat ik met dat ene simpele idee een boek kon schrijven.

Verhaalideeën komen in soorten en maten bij me. Soms zijn ze zo goed dat ze blijven hangen. Dan begint het in m’n achterhoofd een beetje te zeuren en komt er zo’n stemmetje op dat zegt: “Doe wat. Doe er iets mee.” En soms lijkt iets een gouden idee en schrijf ik het op en ben ik het een paar dagen later volledig kwijt. Dan denk ik bij mezelf wel eens hoe het mogelijk is dat ik dat idee kon zien als een goed verhaalidee.

Bij ‘25’ wist ik eigenlijk direct dat het een goed idee was. Samen Gerald was ik net bezig met het opzetten van de Masterclass ‘De Reis van de Held’ voor Wryter, dus dacht ik “Als wij brullen dat je in 12 weken de ruwe versie van je manuscript kunt schrijven, dan moet je dat zelf ook maar even waarmaken”.

Het is gelukt. Met niets anders dan een goed verhaalidee begonnen, lag er 12 weken later een ruwe versie van ‘25’. Het is een redelijk gruwelijk verhaal over moord en doodslag geworden en het speelt in mijn geliefde Groningen. Waarom Groningen? Daar kom ik in een latere blog op terug.

Als je het leuk vindt om me te volgen, kun je je ook aanmelden voor de nieuwsbrief van Wryter. Dan mis je in elk geval niks. Als je mijn schrijven wilt volgen, kun je terecht op Edwinbierling.nl.

Laatste update 27 December 2023 door Edwin

Mijn Reis van de Held – Het verhaalidee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *