In de plottwist: Vertel een Sprookje laat je een personage een verhaal in het verhaal vertellen. Dit is een populaire verteltechniek die door de eeuwen heen is gebruikt om dingen uit te leggen die in het verleden of buiten de camera om zijn gebeurd. Het is ook een geweldige manier om de sfeer te bepalen of toekomstige gebeurtenissen te voorspellen.

Dit is hoe verhalen worden gebruikt door Richard Adams in “Watership Down”. Soms helpen ze bij het opzetten van het wereldbeeld van de konijnen en stellen ze het ene leefgebied tegenover het andere. De verhalen zetten ook de slimheid van El-Ahrairah (een soort Robin Hood-personage voor de konijnen) samen met de slimheid van de konijnen zelf, vooral Hazel.

Vertel een sprookje met een parabel

Maar je hoeft geen reeks verhalen te hebben zoals in “Watership Down”. Dashiell Hammett’s “The Maltese Falcon” bevat een populair verhaal. Het heet de “Flitcraft Parabel” en het gaat over een man genaamd Flitcraft. Hij besluit plotseling zijn familie, baan en dagelijkse partijtje golf in Tacoma te verlaten om de wereld rond te trekken. Na een paar jaar vestigt hij zich met een nieuw gezin, een nieuwe baan en een nieuwe dagelijkse golfgewoonte in Spokane (ongeveer vier uur rijden van Tacoma). Dit is op zich al interessant genoeg. Het verhaal geeft lezers ook iets te bespreken binnen de context van de roman (Google “Flitcraft Maltese Falcon” om te zien hoeveel mensen dat doen).

William Shakespeare nam vaak een toneelstuk in een toneelstuk op. Het is een geweldige manier om het werkelijke verhaal te weerspiegelen. Je kunt het ook gebruiken om contrast te tonen met de gebeurtenissen in je verhaal. Het kan je verhaal zeker in een nieuwe richting sturen. Vooral als het vertelde verhaal iets over andere personages of gebeurtenissen onthult.

Onthoud: er zijn veel manieren om een verhaal te vertellen. Je kunt het onthullen in dialoog, maar ook in een brief, dagboek, krantenknipsel of gefilterd door een secundaire bron. Lees ook de plottwist over Ware Gevoelens.

Aanmelden Wryter

Laatste update 9 December 2020 door Edwin

Plottwist: Vertel een Sprookje
Tagged on:                                                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *